Uus lõngabränd EMU on kohal! Avastage EMU lõngade erakordne maailm!

Uus lõngabränd EMU on kohal! Avastage EMU lõngade erakordne maailm!

Kas lennukis võib kududa?

knitting-while-flying-on-a-plane
15. juuli 2024 457 vaatamist
Kas lennukis võib kududa?

Käsitöö lennukis

Kui ees on ootamas lennureis, on hea leida meeldiv tegevus, et aeg kiiremini mööduks. Käsitöösõpradel võib olla keeruline sobivat ajaviidet leida, sest tekib küsimus, millised käsitöötarbed on lennukisse lubatud.

Uurisime AS Tallinna Lennujaama spetsialistidelt, mida võib käsipagasisse kaasa võtta ja mida mitte.

Spetsialisti nõuanne

Siin on spetsialisti selgitus, mida silmas pidada:

„Nii kudumisvardaid kui ka heegelnõelu on väga erinevatest materjalidest (näiteks puidust, metallist, bambusest, plastist, luust) ja neid on eri pikkustega. Kui on soov reisile kaasa võtta kudumisvardad või heegelnõel, tuleb eelkõige hinnata konkreetse käsitöövahendi omadusi – kui need on väga terava otsa või servaga ning neid on võimalik kasutada tõsiste vigastuste tekitamiseks, siis on kindlam need koju jätta.

Näiteks kui kudumisvardad on metallist ning pikemad kui 6 cm, siis sellised on kindlasti keelatud. Kui kudumisvardad on bambusest või plastist ning nende otsi hinnates võib öelda, et need ei ole eriti teravad, siis sellised võib õhusõiduki salongi kaasa võtta küll. Heegelnõelte puhul tasub jälgida, et kui heegelnõel on pooles ulatuses plastist ja teine pool on metallist, siis tuleb metallist osa ära mõõta. Pikemad kui 6 cm pikkused heegelnõelad (nõela osa) ei ole samuti lubatud. Kui on lühem või sama pikk ning jällegi, mitte terav, siis võib kaasa võtta."

Soovitatavad tööriistad

Meie PRYM ergonoomilised kudumisvardad on kergest plastmassist, mugavad ja otsast tilga kujuga. Samuti on heaks valikuks bambusest kudumisvardad. Lisaks tasub reisile kaasa võtta varraste otsakaitsmed, et kudumid ringi liikudes varrastelt maha ei libiseks.

PRYM ergonoomilised kudumisvardad Ergonoomilised ringvardad Bambusest kudumisvardad Kudumisvarraste otsakaitse

Lennukisse kaasavõtmiseks sobib ka mugav ja ergonoomiline PRYM heegelnõel, mis on samuti valmistatud kergest plastmassist. Heaks valikuks on ka meie plastkäepidemetega alumiiniumist heegelnõelad, mille metalliosa pikkus on vaid 4 cm. Jämedama lõngaga töötamiseks on sobiv meie suure konksuga plastikust heegelnõel.

Plastikust heegelnõel sinine PRYM ergonoomiline plastmassist heegelnõel Heegelnõelte komplekt 2.5-5 mm

Muud käsitöötegevused lennukis

Lisaks kudumisele ja heegeldamisele võib lennukis tegeleda ka makramee, tikkimise või helmestest ja pärlitest tehtava käsitööga.

Makramee

Makramee on suures osas probleemitu, välja arvatud juhul, kui vajate kääre. Kääride puhul tasub tähele panna järgmist:

„Üle 6 cm pikkused ja terava otsaga käärid on käsipagasis keelatud. Kääride pikkust mõõdetakse nende ühenduspunktist alates."

Soovitame kasutada väikseid ümarate otstega laste kääre või veel parem, pisikesi ümarate otstega niidikääre, mida võib leida õmbluskomplektidest.

Laste käärid

Tikkimine ja helmestega käsitöö

Tikkimisel või helmestega töötamisel on vaja nõela. Nõelaga puhul tuleb tähele panna järgmist:

„Samuti üle 6 cm pikkused nõelad pole käsipagasis lubatud. Siin tuleb taas tähelepanu pöörata sellele, kas need on väga terava otsaga ja kas neid on võimalik kasutada tõsiste vigastuste tekitamiseks."

Metallnõelte asemel saab kasutada plastikust tömbi otsaga ja lastele mõeldud nõelu, mida saab lisaks tikkimisele samuti kasutada helmestega töötamiseks. Mõnikord ei pruugi pärlite seadmiseks isegi nõelu vaja minna – piisab, kui kasutate jäigemat nööri või paela, nagu näiteks meie vahatatud pärlinöör, mis ei hargne kergesti.

Lõppsõna

Lõpetuseks annab spetsialist veel nõu:

„Keelatud esemete nimekiri pole esemete kaupa lahti kirjutatud ja ammugi mitte lõplik. Julgestustöötajal on alati õigus lähtuda konkreetse eseme omadustest ja teha otsus kohapeal, mistõttu ei saa täielikult välistada, et eri lennujaamades võivad kudumisvarraste ja heegelnõelte õhusõiduki salongi võtmise reeglid pisut erineda."

Lennujaamad on erinevad, seega on soovitatav eelnevalt lisaks lugeda läbi nii lennujaamade kui ka lennufirmade reeglid ja keelatud esemete nimekirjad.

Turvalist lendu!

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension